РАБОТНИ ПОЗИЦИИ
Дел од работните места кои најчесто ги избираат студентите се:
HOSTESS – задачи на хостесата се да прима резервации, да ги пречекува и да ги поздравува гостите, да ги распределува по масите во салата и да носи мени на гостите. Често хостесите добиваат и бакшиш.
CASHIER – Касиерот работи на каса. Одговорен е за сите прашања поврзани со парите, затворање на сметката и сите трансакции со кредитни картички.
FOOD SERVER/WAITER – Задолжени да примаат нарачки, служат пијалоци и храна. Оваа позиција често има мали сатници но високи напојници.
BUS PERSON – помага на food server/waiter и ги надгледува, чисти столови по заминувањето на гостите и припрема прибор и маси за следните гости. Често вклучува и бакшиш. Американците оставаат бакшиш од 15-20% од вкупниот износ на сметката.
FOOD RUNNER – задолжени за полнење на количките за превоз на храна , припрема на зачини, полнење на апаратите со врела вода или лед по потреба, складирање на храна, и сл.
DISHWASHER –должност е миење на садови, одржување на хигиена во кујната и помошните простории.
BARTENDER – работа на шанк во бар или ресторан. Задолжен за припрема, служење на пијалоци. За оваа работа е потребно претходно искуство.
BAR BACK – должност е помош на шанкерот, складирање и носење на пијалоци, одржување на хигиената и сл.
FRONT DESK – пречек на гостите во хотелот, примање на резервации, давање на информации на гостите. Потребно е одлично познавање на англискиот јазик
BELL STAFF – носење на багажот од гостите при доаѓање/заминување на гостите. Топло пречекување на гостите на влезот во хотелот или лоби.
HOUSEKEEPING – секојдневно одржување на хотелските соби и одржување на хигиената во хотелот. Минимално познавање на англискиот јазик.
KITCHEN HELP – помош на куварите во кујна.
ROOM SERVICE – доставување нарачки на гостите по собите.
Останатите работни позиции вклучуваат работа во забавни и национални паркови, продавници, спасувачи на базен, и сл.