top of page
13-barcelona-spain.webp

Студии во Шпанија

Шпанија е една од најпопуларните европски дестинации за студирање. Квалитетното образование, шармот и богатата историја на шпанските градови  привлекуваат преку 200000 интернационални студенти годишно. 82 универзитети нудат студиски програми на шпански или на англиски јазик.

Академската година е поделена на 2 семестри, а универзитетите најчесто имаат 2 уписни рокови'во септември и во февруари.

Висок квалитет на образованието

Шпански универзитети имаат високо се рангираат како резултат на одличниот квалитет на образованието и програмите што ги нудат. Шпанија овозможува студирање во најсовремени услови . Студиските програми во Шпанија се фокусирани да им овозможат  на студентите професионална или истражувачка кариера.

Работа за време на студиите и по дипломирањето

Интернационалните студенти во Шпанија кои доаѓаат од земји што не се членки на ЕУ имаат право да работат 20 часа неделно за време на студиите. По завршувањето на студиите, студентите можат да ја продолжат дозволата за престој на една година со цел да најдат работа и да се вработат во Шпанија.

Школарини и стипендии

Трошоците за живот и школарините во Шпанија се генерално поповолни во споредба со другите европски дестинации. Студенти имаат можнот за разни стипендии, како што се државни стипендии, стипендии од приватни организации и стипендии понудени од образовни институции.

Можности за истражување

Шпанија е еден од светските лидери во образованието, иновациите, технологијата и истражувањето. Шпанските универзитети, истражувачките  институти обезбедуваат одлични услови за спроведување на најсовремени истражувања.

bottom of page